KLM en Thalys starten proef

KLM en Thalys zijn als proef een samenwerking gestart, waarbij KLM stoelen inkoopt bij Thalys op het traject tussen Schiphol en Brussel voor transferpassagiers. Het doel is om het aantal reizigers dat met de trein van Brussel naar Schiphol reist om daar over te stappen op een KLM-vlucht, te vergroten. Hierdoor is één dagelijkse vlucht minder nodig.

Goed alternatief op vliegverkeer

KLM heeft in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Schiphol, ProRail en NS eind 2020 een actieagenda opgesteld. Hierin staan acties en maatregelen om van de internationale trein op afstanden tot 700 kilometer een logische keuze te maken als alternatief voor en in aanvulling op het vliegverkeer. KLM biedt al langer de mogelijkheid om het traject Brussel-Schiphol met de hogesnelheidstrein Thalys af te leggen om vervolgens over te stappen op het vliegtuig (en vice versa). Deze proef is gericht op het verbeteren van de klantervaring.
KLM onderzoekt daarnaast samen met de Nederlandse Spoorwegen en andere Europese treinmaatschappijen de mogelijkheden om dit ‘high speed’ en comfortabele transferproduct uit te breiden met andere bestemmingen.

Een boardingpass voor trein en vliegtuig

Het bijzondere van het air/rail product zoals dat sinds kort wordt geboden, is dat deze vanuit de passagiers gezien erg lijkt op de air/air transferervaring waaraan ze gewend zijn. Zo kunnen passagiers nu via KLM inchecken voor hun gehele reis. Dat houdt in dat de boardingpass geldig is voor zowel trein als vliegtuig. Daarbij houdt KLM haar passagiers op de hoogte van actuele reisinformatie. Tevens geeft het de reiziger de mogelijkheid om duurzamer te reizen.

De proef is nu tot 29 oktober 2022. Na afloop van deze periode vindt een uitgebreide evaluatie plaats en zal gekeken worden hoe het air/rail product verder kan worden ontwikkeld.

Treinschema

Het schema van de treinen waarop het nieuwe KLM air/rail product wordt aangeboden is als volgt:

  • BRU-AMS: TH9357 dagelijks behalve zaterdag, TH 9351 op zaterdag
    ma/di/wo/do/vr/zo v. 16:52 a. 18:25; za v. 15:52 a. 17:25
  • AMS-BRU: TH9376 dagelijks behalve zaterdag, TH9382 op zaterdag
    ma/di/wo/do/vr/zo v. 17:34 a. 19:08; za v. 18:34 a. 20:08

Bron & foto: KLM