Wat zijn NDC tarieven

De afkorting NDC staat voor New Distribution Capability. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden NDC tarieven aan. Dit zijn vaak tickets met de laagste tarieven. Het is niet mogelijk om NDC tarieven te boeken in ons reguliere reserveringssysteem (GDS) maar wel in de online bookingtool, omdat we daarvoor een systeem hebben aangeschaft dat rechtstreeks informatie haalt uit de websites van luchtvaartmaatschappijen. Dat is via een GDS nog niet mogelijk. 

Rijker aanbod 

NDC tarieven worden dus alleen via de website van de luchtvaartmaatschappij aangeboden. Niet alle maatschappijen hebben al NDC tarieven, maar de verwachting is dat dit aantal vlug toeneemt. De luchtvaartmaatschappijen hebben met NDC meer controle over de distributie van hun tarieven; op basis van vraag en aanbod kunnen ze hun tarieven direct verhogen of verlagen, wat via de GDS niet kan. Daarnaast kunnen ze hun aanbod beter promoten. Ook krijgen ze meer informatie over hun klanten, waardoor ze speciale aanbiedingen kunnen doen. In de toekomst willen luchtvaartmaatschappijen klanten betaalde extra’s via NDC gaan aanbieden, zoals speciale maaltijden of een theaterbezoek tijdens een lange overstap, maar zover is het nu nog niet. Ook wij zouden deze opties dan via onze online bookingtool aan kunnen bieden

Beperkingen

Er zitten dus best wat voordelen aan NDC maar er kleven ook nadelen aan, met name voor de klant en voor de zakenreisagenten. Iedere luchtvaartmaatschappij heeft namelijk zijn eigen NDC kanaal en de een is verder ontwikkeld – heeft bijvoorbeeld een uitgebreider aanbod qua klasses en bestemmingen – dan de ander. Bovendien is NDC nog steeds in ontwikkeling, waardoor niet alles altijd goed functioneert. Een ticket wijzigen en het toevoegen van stoelen of bagage kan bij een NDC ticket meestal nog niet online. We moeten daarvoor dus bellen met de luchtvaartmaatschappij, hetgeen het boekingsproces tijdrovender maakt. Ook omdat maatschappijen nog steeds vaak lastig bereikbaar zijn en buiten kantooruren soms helemaal niet. Dit resulteert er bij calamiteiten, in dringende situaties en bij wijziging kort voor vertrek soms in dat een ticket niet gewijzigd kan worden. Er moet dan een nieuw ticket gekocht worden. Daarbij komt dat een aantal maatschappijen zelfs alleen wijzigen wanneer de bijbetaling plaatsvindt met de eigen creditcard van de passagier, waarover wij niet beschikken. Een ander nadeel is dat het vergelijken van tarieven bij verschillende luchtvaartmaatschappijen steeds moeilijker wordt.

Al met al is een NDC tarief op dit moment nog een tarief met veel beperkingen. Wanneer we het tarief echter niet aanbieden, ontzeggen we onze klanten de goedkopere vluchtopties.