Met de huidige drukte en wachttijden op Schiphol neemt een reis naar London behoorlijk wat tijd in beslag. Daarnaast zijn de prijzen van vliegtickets soms hoog. Een goed alternatief biedt de Eurostar. Deze snelle, comfortabele trein brengt je van Amsterdam of Rotterdam naar London St Pancras International, het hart van de Britse hoofdstad in 3,5 tot 4 uur.

Keuze uit 3 klassen

Je kunt kiezen uit 3 klassen: Standard, Standard Premier of Business Premier. Bij de laatste twee geniet je van nog meer beenruimte, een maaltijd en drankjes op je eigen zitplaats. Flexibiliteit krijg je in alle klassen; je kunt gratis, onbeperkt je tickets omboeken tot 7 dagen voor vertrek. Je betaalt wel een eventueel tariefverschil en er zijn wijzigingskosten bij wijziging binnen 7 dagen voor vertrek. In Business Premier betaal je nooit omboekingskosten, kun je gratis annuleren en heb je een boarding guarantee. Koop je een Eurostar ticket, dan betaal je geen bijkomende kosten voor bagage en er is geen beperking op vloeistoffen. Bovendien heb je altijd gratis snelle wifi aan boord. 

Korte wachttijd

Je moet uiterlijk 30 minuten voor vertrek van de trein aanwezig te zijn in de terminal van Eurostar. Bij een Business Premier ticket is dit slechts 20 minuten. Wil je eerder aanwezig zijn, dan kan dat, de Eurostar terminal gaat 90 minuten voor vertrek van de trein open en er is een lounge waar je op je gemak kunt wachten. Business Premier reizigers mogen ook wachten in de NS International lounge. In Londen is er voor deze reizigers en voor Carte Blanche members een exclusieve Business Premier lounge.

Paspoort verplicht

Sinds Brexit hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU, daarom heb je sinds 21 oktober 2021 een paspoort nodig om naar Londen te reizen. Je gaat in Nederland al door de douane, waardoor je bij aankomst in Londen direct uit de trein de stad inloopt. Hoe gaat dit in zijn werk? Wij namen een kijkje op Rotterdam Centraal. 

De veiligheidsprocedure

De Eurostar terminal in Rotterdam bevindt zich op perron 2. Er zijn twee ticketpoortjes; een voor Business Premier en een voor Standard en Standard Premier. Bij binnenkomst start de security check; je bagage gaat net als op een luchthaven door een scan en zelf loop je ook door een security poort.
Vervolgens kom je bij de balie van de Koninklijke Marechaussee waar je verplicht bent je paspoort te tonen. Daarna kom je bij de Border Force, de Engelse douane die nogmaals je papieren controleert. Ben je hier eenmaal door, dan kun je in de lounge of in de hal wachten tot de toegang naar het perron vrijgegeven wordt, wanneer de trein arriveert. Dit deel van het perron is met glazen wanden en hekken afgesloten van de rest van het station. Zoek de stoel die je vooraf gratis online gereserveerd hebt en je reis kan beginnen. Voor je terugreis vindt deze procedure op dezelfde manier plaats in Londen.

Milieuvriendelijk

Reizen met de trein is de milieuvriendelijkste manier van reizen is. Wist je dat:

  • De ecologische voetafdruk van één vlucht naar Londen gelijk staat aan dertien reizen met de Eurostar?
  • Alle Eurostar treinen volledig elektrisch rijden?
  • Dit in Nederland gebeurt op 100% windkracht?
  • Alle gerechten van de Standard Premier en de Business Premier de hoogste score behaalden van de Sustainable Restaurant Association?
  • Van de etensresten uit de Business Premier mest en compost gemaakt wordt voor lokale boeren en tuincentra?