e-Business Travel heeft met haar tak HumanitAir, gespecialiseerd in het organiseren van humanitaire reizen, als eerste TMC (Travel Management Company) in Nederland duurzame brandstof voor vliegtuigen ingekocht bij de Lufthansa Group. Deze brandstof, Sustainable Aviation Fuel (SAF) wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals gebruikt frituurvet en zorgt voor veel minder uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen dan conventionele brandstoffen. Met name klanten van HumanitAir zijn zeer bewust bezig met verduurzaming en de footprint die zij achterlaten, daarom was dit een voordehandliggende stap. Het blad Luchtvaartnieuws was aanwezig bij de uitreiking van de vier certificaten die het concrete bewijs zijn van de aanschaf van SAF en schreef hierover het onderstaande artikel.

Nederlandse primeur voor HumanitAir met SAF-deal

Zakenreisorganisatie HumanitAir, onderdeel van e-Business Travel, heeft een primeur te pakken. Het bedrijf heeft een deal gesloten met de Lufthansa Group voor de inkoop van duurzame kerosine en is daarmee de eerste travel management company die iets dergelijks doet in Nederland.
Het is al een tijdje mogelijk om als bedrijf via de Lufthansa Group SAF in te kopen, om op die manier bij te dragen aan verduurzaming van het vliegen. Dat een zakenreisbedrijf dat in de Benelux-regio doet, is voor het eerst. “Het initiatief voor deze samenwerking is gelegd tijdens de coronacrisis”, zegt Madalena Zorro, Key Account Manager bij de Lufthansa Group, die naast Lufthansa bestaat uit Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings en SWISS.

Bewust op reis

Dat uitgerekend HumanitAir de eerste TMC is die zelf SAF koopt is niet toevallig. De onderneming is gespecialiseerd in het organiseren van ingewikkelde en vaak zeer urgente reizen van ‘humanitaire reizigers’. Die werken veelal voor liefdadigheidsinstellingen, zendingsorganisaties of andere NGO’s. “Onze doelgroep heeft als gemeenschappelijk doel dat zij zich inzetten om mensen te helpen en de wereld te verbeteren. Zij zijn zich dan ook als geen ander bewust van de impact die reizen op het milieu heeft”, legt Jacco Draaijer (Sales & Marketing) uit.

Helemaal niet reizen is voor de klanten van HumanitAir geen optie. “Hulp verlenen is mensenwerk, waarvoor regelmatig naar minder voor de hand liggende bestemmingen moet worden gevlogen.” De zakenreisorganisatie biedt al proactief aan om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen. “Op alle facturen staat de uitstoot standaard vermeld. Die kan vrijwillig worden gecompenseerd, via onze partner Climate Neutral Group. We merken overigens dat de zichtbaarheid van het CO2-tonnage een trigger is om daarvoor te betalen.”

HumanitAir wil volgens Draaijer echter méér doen dan compenseren. “Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zijn wij nu een deal aangegaan met de Lufthansa Group, waarbij wij als organisatie betalen voor SAF. Daarmee dragen we bij aan een lagere uitstoot.”

Verder kijken

Concreet heeft HumanitAir voor dit jaar 6.667 kilo duurzame vliegtuigbrandstof gekocht. Het bewijs daarvan staat op vier certificaten, die door vertegenwoordigers van de Lufthansa Group aan HumanitAir en e-Business Travel werden overhandigd.

Als het aan Cees Bas, directeur van e-Business Travel, ligt, dan wordt er in de toekomst meer SAF ingekocht. “We gaan hier actief met onze klanten over in gesprek, met de vraag of ook zij interesse hebben om mee te doen.” Ook hoopt hij dat andere TMC’s het voorbeeld van HumanitAir en e-Business Travel volgen. “Als sector moeten we werk maken van verduurzaming.”

HumanitAir en e-Business Travel dragen niet alleen hun steentje bij door middel van CO2-compensatie en SAF-inkoop, maar ook hebben de eerste klanten al aangegeven meer informatie te willen over de zogeheten Green Fares van de Lufthansa Group. Zoals General Manager Victoria Bubmann van de luchtvaartgroep in de februari-editie van Luchtvaartnieuws Magazine al meldde, zijn die sinds medio februari ook op vluchten binnen Europa en naar Algerije beschikbaar. In de ticketprijs is dan standaard CO2-compensatie inbegrepen.

Het originele artikel kun je hier lezen: Nederlandse primeur voor HumanitAir met SAF deal

Wil je met je bedrijf ook SAF inkopen bij de Lufthansa Group of een andere luchtvaartmaatschappij? Laat het ons weten, we vertellen je er graag meer over.

Foto en artikel: Luchtvaartnieuws en Reismedia