Van oranje of rood naar groen reisadvies

Sinds woensdag 16 februari heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies van veel landen buiten Europa versoepeld. Het ministerie kijkt bij het toewijzen van een reisadvies niet meer naar de coronasituatie in een land, zoals de afgelopen twee jaar het geval was. Nu wordt weer gekeken naar de volledige veiligheidssituatie van een land, zoals voorheen. Lees er alles over op Rijksoverheid. Als gevolg hiervan, hebben een groot aantal landen een groen reisadvies gekregen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, VK, Australië, Nieuw Zeeland, Japan en China.

Inreisregels op plaats van bestemming

Door deze versoepelingen wordt het plannen van zakenreizen gemakkelijker. Maar het houdt niet in dat eerdergenoemde landen geen inreisregels of -beperkingen meer hebben voor reizigers uit Nederland. In sommige landen moet u nog steeds in quarantaine of heeft u een negatieve testuitslag nodig. Het blijft daarom van groot belang dat u het reisadvies van uw bestemming (en het land waar u eventueel doorheen reist) controleert. Op deze pagina vindt u alle informatie: Reisadviezen.

Geen quarantaineplicht meer, wel testplicht

Voor reizigers die uit zeerhoogrisicogebieden buiten de EU/Schengen naar Nederland komen, wijzigen de regels ook. Voor hen stopt per 25 februari de quarantaineplicht, maar blijft de testplicht bestaan. Reizigers van binnen de EU/Schengen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, houden ook de testplicht. Meer informatie vindt u op: Checklist inreisregels Nederland.

Het blijft dus belangrijk en uw eigen verantwoordelijkheid om de inreis- (en/of doorreisregels) goed te controleren voordat u op reis gaat.