Kijkje achter de schermen op Schiphol

Vorige week vrijdag hebben we samen met een aantal klanten een uitgebreide rondleiding gekregen op Schiphol. Deze werd geïnitieerd door KLM en gaf ons een kijkje aan zowel de landside (voor de security) als de airside (achter de security) van Schiphol. Het was de eerste tour die Schiphol weer toestond sinds corona. Ons gezelschap werd in twee groepen verdeeld en na een strenge veiligheidscontrole werden we door twee KLM stewardessen meegenomen en ontdekten we een aantal interessante wetenswaardigheden.

Apotheek en medische post

Zo bevindt zich in vertrekhal 2 een apotheek, eerste hulp en huisartsenpost. Heeft u per ongeluk uw medicijnen in uw ingecheckte koffer gestopt, bent u ze vergeten, heeft u last minute een vaccinatie of dringend medisch advies nodig? Dan kunt u 24/7 terecht bij de Airport Medical Services. Bent u al door de douane, dan heeft u ook vanuit de airside nog toegang tot deze service.
Eveneens in vertrekhal 2 vindt u de KLM Travel & Services balie, waar u terecht kunt voor het boeken van een ticket, voor upgrades, hotelvouchers en andere reis gerelateerde zaken.

Selfservice bagage drop-off

Schiphol beschikt over een selfservice bagage drop off; dit zijn apparaten waarin u, met behulp van duidelijke instructies op een scherm, eenvoudig zelf uw bagage kunt inchecken. Wist u dat Schiphol een van de eerste luchthavens ter wereld was met een dergelijk systeem? Dit geldt ook voor de gele routestickers die door de hele luchthaven op de grond geplakt zijn en u bijvoorbeeld de weg wijzen naar de taxistandplaats. Een aantal buitenlandse luchthavens neemt dit initiatief van Schiphol inmiddels over.

Slapen of douchen op Schiphol

Rond Schiphol bevinden zich een aantal hotels, maar wist u dat er ook hotels achter de paspoortcontrole te vinden zijn? Wij mochten een kijkje nemen in de goed verzorgde, compleet uitgeruste kamer met badkamer van het 3-sterrenhotel Mercure Hotel Schiphol Terminal. Voor een paar uur rust tijdens een lange overstap of een overnachting voor een hele vroege vlucht is dit hotel ideaal. De 1-, 2- of 3-persoonskamers zijn te boeken voor minimaal 4 uur vanaf € 55 en voorzien van gratis koffie en thee. Wanneer u na aankomst van uw vlucht direct door moet naar een afspraak en graag alleen een verfrissende douche wilt nemen, is dit ook mogelijk in het Mercure. U boekt dan een privébadkamer met handdoek, shampoo en föhn voor € 19.50 voor een half uur.

Vertraging? Bezoek het Rijksmuseum Schiphol

Heeft uw vlucht vertraging, bent u veel te vroeg voor vertrek op Schiphol of heeft u tijd over na aankomst? Bewonder dan een selectie van 19e eeuwse schilderkunst van Hollandse meesters op de Holland Boulevard. De 162 m2 kunst vindt u in een glazen paviljoen waar het heerlijk rustig is, de entree is gratis en u heeft er 24/7 toegang.

Na een bezoek aan de verschillende lounges die te vinden zijn op Schiphol, mochten we ook nog een kijkje nemen in het bemanningscentrum van KLM. Dit is de thuisbasis voor piloten en stewardessen op de luchthaven en de plaats waar de (de-)briefing van de crews voor en na de vlucht plaatsvindt. Al met al een leuke en interessante rondleiding die, ook als je Schiphol goed denkt te kennen, toch weer veel nieuwe informatie opleverde. Boekt u regelmatig een zakenreis bij ons en wilt u ook een keer mee op een rondleiding? Hou dan onze nieuwsbrief in de gaten!