Welke gevolgen heeft het Brexit akkoord voor zakenreizen? Op 24 december 2020 hebben de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) een akkoord getekend voor hun nieuwe partnerschap. Dit akkoord geldt sinds 1 januari 2021 en bevat afspraken over onder andere handel in goederen en diensten, visserij, een gelijk speelveld, sociale zekerheid, VK deelname aan EU-programma’s, interne veiligheid en luchtvaart en wegtransport.

Wanneer u regelmatig voor zaken naar het Verenigd Koninkrijk gaat, kan dit akkoord ook gevolgen voor u hebben. Wij lichten er een paar punten uit:

Paspoort
Vanaf 1 oktober 2021 hebben alle staatburgers uit de EU, EER (Europese Economische Ruimte) en Zwitserland een paspoort nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Een ID-kaart is vanaf dat moment niet meer geldig. Dit geldt voor alle gebieden van het VK; Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Visum
Voor een toeristisch of zakelijk bezoek korter dan 6 maanden heeft u geen visum nodig. Uw paspoort moet wel gedurende het hele verblijf geldig zijn. Bij een verblijf langer dan 6 maanden dient u wel een visum aan te vragen.

Rijbewijs
Een internationaal rijbewijs is niet nodig, u kunt gewoon met uw Nederlandse rijbewijs in het VK rijden.

Bagage
Vanaf 2021 kan de douane in zowel het VK als in Nederland uw bagage controleren. De invoerregels voor niet-EU landen gelden nu immers. De Belastingdienst vertelt u exact wat u wel en niet in uw bagage mee mag nemen.

De ANVR geeft een compleet overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor zakenreizen naar/via het VK.