Wilt u bewuster op reis? Denk er dan eens aan om de trein te nemen. Steeds meer organisaties willen duurzamer reizen, zeker op korte trajecten en de trein is daar ideaal voor. Het is alleen jammer dat er tot voor kort niet zoveel mogelijkheden waren. Brussel en Parijs zijn al algemeen geaccepteerd als treinbestemming, sinds kort ook Londen. Maar daar gaat nu hopelijk verandering in komen.

Afgelopen jaar werkten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, KLM, ProRail, NS en Schiphol aan de ‘Actie-agenda Trein en Luchtvaart’ met als doel: Versterk de internationale trein, zodat deze voor meer reizigers een aantrekkelijk alternatief wordt voor korte vluchten.

Om deze agenda te realiseren, nemen de partijen om te beginnen maatregelen voor zes bestemmingen, te weten Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn. De partijen zetten zich gezamenlijk én individueel in voor deze doelstelling.

In de agenda staan acties en maatregelen om van de internationale trein op afstanden tot 700 kilometer een logische keuze te maken als alternatief voor en in aanvulling op het vliegverkeer. Er worden routes naar zes reisbestemmingen benoemd die vanaf Schiphol of Amsterdam ook met de trein te bereiken zijn. Voor elk van deze routes zijn de knelpunten en mogelijke acties in kaart gebracht. De routes die zijn onderzocht hebben als eindbestemming Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn.

Daarnaast hebben de Zwitserse en Oostenrijkse spoorbedrijven SBB en ÖBB het initiatief genomen om de nachttreinen naar Basel en Zürich nieuw leven in te blazen. Het is de bedoeling dat er vanaf december 2021 van Amsterdam via Keulen, Frankfurt en Basel naar Zürich wordt gereden. Zürich is na Wenen – dat sinds 25 mei 2021 weer met Amsterdam is verbonden – de grootste hub voor nachttreinen in Europa. Er zijn verbindingen met Berlijn, Boedapest, Graz, Hamburg, Praag, Wenen en Zagreb.

De NS en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB hebben onlangs de Nightjet gelanceerd, een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Wenen. Sinds 25 mei rijdt deze nachttrein dagelijks van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar München, Innsbruck en Wenen. Aan boord van de Nightjet kunt u kiezen voor een slaap-, lig- of zitplaats. De trein beschikt over slaapwagens met 1-, 2- of 3-persoonscompartimenten, ligrijtuigen voor 4 of 6 personen en zitcompartimenten met 6 zitplaatsen. Ook zijn er privécompartimenten te reserveren.

Verder wil de Nederlandse startup European Sleeper vanaf april 2022 nachttreinen laten rijden en mikt daarbij ook op de zakelijke markt. De eerste route moet Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag verbinden. In eerste instantie zou de European Sleeper drie keer per week moeten rijden op de hoefijzerroute, met verdere tussenstops op onder meer de stations van Rotterdam, Hannover en Dresden. Doel is de nachttrein uiteindelijk dagelijks te laten rijden.

Dus concreet: binnenkort per trein naar Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf, Hannover, Dresden, Hamburg, Berlijn, Graz, Wenen, Basel, Zürich, Praag, Boedapest of Zagreb! Zo wordt het steeds gemakkelijker uw zakenreizen duurzaam te maken. We helpen u met plezier bij het boeken van uw treintickets.